pondělí 14. července 2014

Jablečno-mrkvový chlebíček

Krásné pondělní ráno!

Celkem dlouho jsme tu "spolu" nic nepekli, a tak to dneska rychle napravíme! :) Tentokrát nebudeme potřebovat žádné neobvyklé suroviny, ale klasiku, kterou většinou doma všichni máme. Recept je to velmi snadný, ale přesto moc dobrý a hlavně poměrně rychlý, tudíž Vás nemůže rozhodit ani situace, kdy Vám někdo zavolá, že by se za dvě hoďky rád stavil na návštěvu a vy zrovna nemáte nic napečeného. ;) Původní recept jsem převzala z mimibazaru, jen jsem si ho trošku upravila po svém.


























Ingredience:

110g rozpuštěného a vychladlého másla
3 vejce
1 hrnek najemno nastrouhaných jablek (můžete to nakombinovat i s mrkví, já většinou dávám 2/3 jablek a 1/3 mrkve)
310 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1 lžička skořice (můžete dát i víc, pokud ji máte rádi)
1/2 hrnku cukru (já tentokrát chtěla chlebíček méně sladký, takže jsem dala cca 1/3 hrnku - 4 větší lžíce a taky byl dobrý, ale pokud máte radši sladší věci, nechejte půl hrnku)
1 lžíce medu
+
teď už je to jen na vás, můžete přidat rozinky nebo jakékoliv jiné sušené ovoce, semínka, kousky čokolády...fantazii se meze nekladou ;)

Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem do hladké a jemné pěny, přidáme med a rozpuštěné máslo a pořádně promícháme. V misce si smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a skořici a poté postupně vmícháváme do těsta, dokud se nám vše krásně nespojí. Poté přidáme čokoládu (rozinky... zkrátka co chcete) a nastrouhaná jablka s mrkví. Všechno pořádně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vršek si taktéž můžete ozdobit čím chcete a nebo ho nechat jenom tak bez ničeho. ;) Pečeme na cca 180 stupňů. Já pekla myslím necelou hodinku, ale je to strašně individuální, tudíž ho pravidelně kontrolujte špejlí a až se na ni nebude nic lepit, máte hotovo.

Pokud by jste ho měli nahoře už moc vypečený a uvnitř stále syrový, přikryjte ho alobalem a pečte vesele dál. ;)





Pokud ho vyzkoušíte, určitě mi nezapomeňte do komentářů napsat, jak se povedl a hlavně jak Vám chutnal! :)

4 komentáře:

  1. Panečku, to vypadá opravdu fantasticky! Díky za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jsem ráda, že se líbí a pokud se do něj někdy pustíš, snad bude i chutnat! ;)

      Vymazat
  2. Asi bych si mela poridit formu na chlebicek :D Vypada to opravdu lakave!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe můžu doporučit tuto formu z Ikey http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90133053/... Dobře se s ní peče a nestojí skoro nic ;) Jinak moc děkuju! :) Věřím, že se Ti pečení chlebíčků zalíbí, je to jednoduché a existuje spousta variant, jak ho obměnit, je to jen na tvé fantazii.. ;)

      Vymazat