čtvrtek 19. února 2015

Cheesecake s jablky, skořicovo-ovesnou drobenkou a slaným karamelem

Krásné ráno!

Hned v úvodu musím zmínit, kde jsem tentokrát vzala inspiraci na tuhle božskou záležitost. Pokud ještě neznáte Milu a její blog plný skvělých receptů, špatně děláte, takže to určitě honem napravte, protože to opravdu stojí za to! :)

Pokud milujete hodně sladké věci, cheesecake a kombinaci jablek se skořicí, dneska to bude něco přesně pro Vás!


Já si recept trošku upravila, konkrétně tedy složení "sýrové" vrstvy, jelikož mi přišlo, že by jí bylo na mou 23 cm formu málo. A taky jsem trošku poupravila způsob pečení, ale to se všechno dočtete níže. ;)

Ptáte se jak chutná?
Božsky. Spodní vrstvu tvoří skořicové sušenky, pak přichází sýrovo-smetanová vrstva rozplývající se na jazyku, šťavnaté jablka a skořicová posypka z ovesných vloček, která voní už na dálku. No a slaný karamel k tomu...? Já myslím, že tady netřeba komentářů, moje premiéra a určitě ne derniéra. Jen se připravte, že je tento dezert poměrně dosti sladký, ale to nám milovníkův všech sladkých dobrot určitě nevadí, že mám pravdu? :D

Dost okecávání a honem k receptu, ať ho můžete sami ochutnat!

Ingredience:

Sušenková vrstva:
150 g skořicových sušenek (já použila z Lidlu, jsou na fotce níže)
40 g másla (ale klidně bych dala i 50, tyhle sušenky nejsou tak mastné jako třeba Lotus sušenky)

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Vezmeme si dortovou formu o průměru 23 cm, vyložíme pečicím papírem a na chvíli odložíme. V mixéru rozmixujeme sušenky úplně na jemno, přidáme rozpuštěné máslo a mixujeme. Vzniklou směs dáme do formy a pořádně ji uhladíme (nebo spíš utlačíme? :D ) tak, aby nám vznikl kompaktní a hladký povrch. Takhle připravený základ si dáme předpéct do trouby na cca 10 minut.



Sýrová vrstva:
200 g krémového sýru (creme cheese, opět používám ten z Lidlu)
200 g zakysané smetany
50 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (mohu doporučit tento na obrázku, kde je opravdu vanilka a ne jen nějaká aromata!)
1 celé vejce
1 žloutek

Sýr, smetanu a oba cukry vyšleháme do hladkého krému, přidáme vejce i žloutek a opět zašleháme. Hladký krém nalijeme na předpečený základ a dáme péct opět na 170 stupňů na 20 minut.


Jablková vrstva:
3 větší jablka
1/2 lžíce skořice

Ovesná drobenka se skořicí:
1/2 hrnku třtinového/krupicového cukr (já třtinový bohužel neměla)
1/2 hrnku hladké celozrnné mouky
1/4 hrnku ovesných vloček (použila jsem ty jemné)
50 g másla


Jablka zbavíme slupky, nastrouháme nahrubo, částečně vymačkáme šťávu, přidáme skořici a pořádně promícháme. Všechny ingredience na posypku dáme do mísy a pořádně ručně prohněteme, až se vše krásně spojí. Po cca 20 minutách by měl být povrch cheesecaku už částečně upečený, tudíž se nám jablka nepotopí do krému. Cheesecake tedy na chviličku vyndáme z trouby, opatrně rozprostřeme jablka, posypeme drobenkou a dáme péct na dalších cca 20 minut, aby byla drobenka hezky křupavá.
Upečený cheesecake necháme úplně vychladnout a poté dáme do lednice, nejlépe přes noc.

Recept na slaný karamel mám odtud. Po přidání másla se mě zmocnily obavy, že se karamel nepovede, protože se máslo nechtělo s cukrem spojit do hladké hmoty, ale mějte trpělivost a pořádně míchejte, chvilku to trvá, ale nakonec se to podaří. A když se karamel povedl mně, tak Vám se určitě povede taky! ;) Já nakonec dala soli trošku více než je v receptu, ale to je na osobních preferencích každého. :)




Tak a teď už jen stačí ukrojit si pořádný kus (a žádné výmluvy, že nemůžete, protože držíte dietu!), vzít s knížku nebo si pustit oblíbený film/seriál a užít si tu chvilku slasti a relaxu...! :)

Dobrou chuť!
D.

PS: Jaký je Váš nejoblíbenější recept na cheesecake? Mám teď trochu "cheesecake mánii", tak se ráda inspiruji... :D

8 komentářů:

  1. Wooow! Tak ten vypadá luxusně. Už mi teče slina po bradě :D Že já husa si to čtu až takle navečer. Teď mám chuť jít péct :D
    Já Cheesecake moc nedělám, protože u nás doma mají všichni rádi spíš ty suché moučníky. Prostě jim stačí jenom čokoládová buchta a je to :D Ale jednou jsem ho udělala a ten se povedl teda báječně. Těsto bylo kakaové a krém byl prostě jen z mascarpone, tvarohu a smetany. Zkrátka je takový obyčejný klasický cheesecake. Ale teď hodně letí Oreo Cheesecake. Poslední dobou ho vidím všude :D

    http://kuchtimeslaskou.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och děkuji! Jinak ten pocit znám, já vždycky večer narážím taky na ty snad nejlákavější recepty na světě. :D Já ještě úplně ten klasický cheesecake nedělala, ale chystám se na něj! Moje rodinka naštěstí moc vybíravá není, jediné co nemusí jsou takové ty klasické dorty s hutným máslovým krémem, ale cheesecakem je potěším. :) Já bych teď cheesecake jedla denně, ale měla bych si zajít na nějaký pravý a poctivý do kavárny, abych věděla, jak má vůbec chutnat! :D Jinak z toho samého blogu, odkud mám inspiraci na tenhle recept, jsem dělala cheesecake s čokoládovou pěnou a ten byl teda taky naprosto luxusní, vřele doporučuji! :D
      D.

      Vymazat
  2. Mňam cheesecake! :3 Já jsem nedávno pekla oreový a ten byl opravdu famózní! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten všude možně narážím, ale sama jsem ho ještě nejedla... Ale věřím, že musí být božský, protože kombinace cheesecaku a Oreo je božská... :D
      D.

      Vymazat
  3. Dělala jsem něco podobného a bylo to dobré :-) tak věřím, že tohle bude ještě lepší

    OdpovědětVymazat