neděle 29. března 2015

Vanilkový cheesecake s mandarinkami a pomerančovým želé

Krásné ráno!

Blížily se bratrovy narozeniny a mně byl zadán úkol vymyslet narozeninový "dort".
A tak jsem jeden večer začala od bratra vyzvídat, co by si tak přál. Mno... lezlo to z něho jak z chlupaté deky. Prvně vyloučil čokoládu, to je prý moc sladké (ale jinak nemá problém sníst tabulku na posezení, takže haha!), pak tedy že má rád citrón, tak jsem se začala smát a řekla si, že to bude letos jednoduché, koupit pár citrónů není žádná práce... :D Pak si tedy vzpomněl, že má rád "takovou tu" citrónovou polevu... Poté, co se mě zeptal, jestli se takové té věci říká korpus, málem jsem se sesunula pod stůl... Další věc, co jsem z něj dostala bylo, že má rád mandarinky, poté jsem radši průzkum ukončila a ponořila se do vlastních myšlenek.

Nakonec jsem vymyslela cheesecake, do kterého jsem mu tedy zakomponovala i ty jeho slavné mandarinky... :D A byl VÝBORNÝ! A ano, jinak jsem docela skromný člověk... :D Ale tohle se opravdu povedlo...


Igredience:
250 g máslových sušenek (měla jsem máslové věnečky z Lidlu (modrá krabička) a byly dokonalé)
60 g másla

400 g cream cheese
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou!)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
3 celá vejce
1 žloutek
170 ml smetany ke šlehání

1x čiré dortové želé
2x kompotované mandarinky
125 ml pomerančového džusu
125 ml šťávy z mandarinek


Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu o průměru 23 cm vyložíme pečicím papírem.
Do mixéru dáme sušenky a rozmixujeme na jemný prášek. Poté přidáme změklé máslo (dávám tak napůl rozpuštěné) a mixujeme, dokud nezačne vznikat kompaktní hmota. Tu pak přendáme do dortové formy a lžičkou pořádně upěchujeme. Dáme péct na 180 stupňů na 7 minut.

2. Ve větší misce vyšleháme krémový sýr s oběma druhy cukru a vanilkovým extraktem. Přidáme postupně všechna vejce a nakonec samotný žloutek. Na závěr vmícháme smetanu (neušlehanou), pořádně promícháme, aby byl krém krásně hladký a nalijeme na předpečený korpus. Do trouby si dáme nádobu s vařicí vodou, aby se v troubě udržovala při pečení vlhkost a cheesecake se nám nevysušil. ;) Pečeme prvních 15 minut na 180 stupňů. Poté ztlumíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších +- 45 minut. Dort se bude i po upečení třást jako želé, ale nebojte se, v ledničce ztuhne.
Upečený cheesecake necháme úplně vychladnout a pak dáme chladit nejlépe přes noc do lednice.

3. Pokud máme cheesecake řádně vychlazený, můžeme se pustit do finální fáze. Dort poklademe mandarinkami (upřednostňuji ty kompotované) a pustíme se do přípravy želé podle návodu. Jen místo vody použijeme půl na půl pomerančový džus a šťávu z mandarinek. Připraveným želé zalijeme mandarinky a dáme ztuhnout do lednice




Hrozně mě mrzí, že nemám víc fotek a nemůžu Vám ho ukázat rozkrojený, ale hned co jsme bratrovi popřáli, jela jsem pryč a vrátila se až večer, kdy byla tma a ačkoliv jsem bratra prosila, aby následující den nechal kousek dortu, než se vrátím domů, abych ho mohla nafotit, samozřejmě, že nenechal, takže jsem se mohla vztekat jak chtěla, ale dort mi to nevrátilo.... :D

To ale nemění nic na tom, že je to neuvěřitelná dobrota, kterou určitě ocení všichni milovníci cheesecaků! Takže na co ještě čekáte, vzhůru do pečení! :D

A nemůžu si odpustit otázku, jaký je Vás nejoblíbenější cheesecake?
Já jsem si s cheesecaky začala poměrně nedávno, ale už si mě stihly naprosto dokonale omotat kolem prstu... :D

Krásný den,
D.

2 komentáře:

  1. Ten vypadá opravdu krásně :-) Myslím, že ho brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, moc děkuji! :)
      Tak dej potom vědět, jak chutnal, budu moc ráda... ;)
      D.

      Vymazat