středa 8. ledna 2014

Vařila myšička kašičku... aneb tip na výbornou ovesnou kaši

Ahoj všem!

Dneska se s Vámi chci podělit o tip na skvělou snídani/oběd/večeři, prostě jídlo, na kterém jsem poslední dobou trošku závislá...:D Teď si určitě řeknete, proboha, ovesná kaše...někdo ji má rád, někdo ji nesnáší a někdo třeba nikdy nevyzkoušel... i tací jsou mezi námi lidé. :)

Já znám tuto, pro mě dobrotu, už od mala. Mamka nám ji vařila a vždy smíchala s nastrouhaným jablkem a banánem. Do nedávna mi stačila a chutnala ta její verze. Jenže poslední dobou byla na můj žaludek moc těžká a vždycky mě po ní bolelo břicho a nebylo mi dobře, jednoduše řečeno jsme si nějak přestaly rozumět, ač mi stále velmi chutná. :)

A tak začalo pátrání po nějaké jiné verzi a na první pohled mě zaujala tato a musím Vám říct, že to byla láska na první ochutnání...:) Z receptu jsem si vzala jen základní recept na kaši, takové ty pamlsky a dobroty navíc si kombinuji sama. :)

Zde je tedy základní recept na kaši:

30 g ovesných vloček (lepší jsou takové ty jemné, dobré a levné mají v LIDLU ;) )
120 ml mléka
100 ml vody
1x banán (čím zralejší, tím lepší)

Postup:
Mléko, vodu a vločky odvážíme do kastrolku, přivedeme k varu, poté přidáme nadrobno pokrájený banán, šleháme metličkou a vaříme do té doby, než se banán rozpustí. Kdo chce, může vařit kratší dobu, pak tam zůstanou drobné kousky ;). Já tam většinou přiliji ještě trochu mléka, protože mám ráda, když je kaše řidší, ale to je na každém, co mu víc vyhovuje a chutná. :)


Nic složitého, co říkáte? Do hotové kaše si už můžete přimíchat v podstatě cokoliv vás napadne a chutná Vám :) Mojem zatím nejoblíbenější kombinace je nakrájet si do ní kompotované broskve, posypat strouhanými vlašskými ořechy a polít medem...I kdyby jste mě o půlnoci vzbudili, tak na to budu mít děsnou chuť...:D Dalším "důkazem" toho, jak moc mi chutná je, že si kvůli ní přes týden nejsem líná přivstat, pohnout si se všemi ostatními ranními úkony a to jen abych si mohla uvařit snídani (pro představu, brzo činí ve 4:20...:D ). Ale nebojte, příprava Vám zabere max 10 minut, já musím vstávat hodně brzo i kdybych tu kaši nevařila...to jen abych Vás tím čase nevyděsila...:D


Možná si říkáte, v čem je pro mě tak rozdílná...Mamka kaši vaří z  mnohem většího množství vloček a používá pouze mléko...Tím pádem je kaše hustší, hutnější a je v ní větší koncentrace vloček a to mému zažívání asi vadí a potom je mi po ní zle. Tato si právem říká šlehaná, protože je opravdu lehká, nadýchaná, ale přesto sytá. Když mamka poprvé viděla to malé množství vloček, ze kterého chci vařit, říkala, že to mi nemůže stačit a bude toho strašně málo...ale omyl! Já z toho mám plnou misku, jak můžete vidět na fotkách. :)

Pro spoustu z vás třeba nebude tento recept žádnou novinkou, ale vím, že rodina od rodiny se ty recepty liší a třeba zrovna tenhle neznáte a zachutná Vám. Pro mě je to teď ta nejlepší snídaně a jelikož se dá ozvláštňovat spoustou věcí asi mě ještě nějakou dobu neomrzí...:D

Mimo jiné je to zdravé jídlo a navíc velmi vhodné k snídani, protože Vás zasytí na dlouhou dobu. :)

Co vy? Znáte/neznáte, máte rádi/nemáte? :) Pokud máte třeba svůj oblíbený recept, můžete se o něj se mnou podělit v komentářích, budu moc ráda. :)

Krásnou středu!

2 komentáře:

  1. dobrý nápad. človek niekedy nevie, čo s banánmi, ktoré sčernajú, ale do kaše by sa mohli hodiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Do kaše je to fakt ideální...navíc je to vážně dobrota a ještě k tomu zdravá! Opravdu teď nesnídám nic jiného a někdy je to i má večeře... :D

      Vymazat