čtvrtek 5. června 2014

Limetkový koláč

Krásné čtvrteční ráno!

Léto se kvapem blíží a s ním i chuť na lehké a osvěžující dezerty (aspoň tedy u mě). Tenhle jsem našla, když jsem listovala Apetit kuchařkou. Je strašně jednoduchý, nepoužijete při jeho přípravě troubu a přitom chutná skvěle! A ještě jedna dobrá zpráva, dámy, troufám si říct, že pokud ho nesežerete nespapáte celý, rozhodně po něm nepřiberete, aneb ať žije blížící se plavková sezona! :D
 



 A teď konečně k receptu. Oficiální recept je zde, ale já si dovolím ho sem napsat taky.

Ingredience:
  • 150 g sušenek (například Club), já použila červené rodinné Bebe
  • 50 g másla
  • 1 lžíci práškové želatiny (nepleťte si s dortovým želé!)
  • 2 citrony nebo větší limety (já měla limetky)
  • 450 g sýra cottage
  • 150 g zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • lístky máty, meduňky, případně  šlehačku na ozdobu
Postup:

1. Rozdrobíme sušenky na jemno. (Já je utloukla paličkou na maso... :D) Rozpustíme si máslo a smícháme důkladně se směsí. Přiznám se, že jsem trošku másla pro jistotu přidala, protože jsem měla obavy, aby to drželo pohromadě, ale možná by to ztuhlu i bez toho. Vzniklou směs pečlivě napěchujeme na dno dortové formy (já mám tuším 23 cm). Neděste se, že to nepůjde úplně hladce, směs je zkrátka poměrně sypká a "umačkat" ji chvilku trvá. ;) Jakmile budete mít hotovo, dejte formu tak na 15 minutek do ledničky. Sušenkový základ tam krásně ztuhne.

2. Do misky si dáme cottage sýr. Já měla dvě balení a tuším, že mi 50 g chybělo a tak jsem to dorovnala zakysanou smetanou, která mi pro změnu přebývala a nic se nestalo, takže kvůli takové trošce nemusíte kupovat balení cottage navíc. ;) K sýru a smetaně přidáme cukr a šťávu z jedné limetky. Radím ale přilévat šťávu postupně a radši neustále ochutnávat, každý máme jiné chutě a každá limetka je jinak veliká. Totéž s cukrem, já tam dávala trošku víc jak tři lžíce, zkrátka to dochuťte tak, aby vám to chutnalo. ;) Želatinu namočte na 5-10 minutek do 150 ml studené vody, počkejte, až nabobtná a mírně ji ohřejte, aby se rozpustila. Poté ji nalijte ke zbytku směsi a pořádně promíchejte.

3. Směs nalijte na připravený a ztuhlý sušenkový základ a dejte ztuhnout do lednice. Já to připravovala večer a nechávala přes noc, ale v receptu píší, že by měly stačit 2-3 hodinky. ;)

4. Teď už stačí jen nakrájet, dozdobit (v mém případě kromě limetky ještě javorovým sirupem, který na tom byl mimochodem moc dobrý) a samozřejmě co? Správně. Sníííst! ;)

 


2 komentáře:

  1. No panečku, dort vypadá fakt luxusně, limetky miluju, díky za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl moc dobrý a hlavně tím, že nebyl moc sladký, tak byl osvěžující, což je na léto úplně ideální volba! ;)

      Vymazat