sobota 18. ledna 2014

Tarte au citron meringueé

Krásné sobotní ráno všem!

Konečně je tu víkend, poslední dva týdny je to díky blížícímu se konci pololetí ve škole celkem náročné... Ale konec řečí o škole, víkend je před námi a s ním zasloužený odpočinek! :)

Dneska vám přináším tip na dobrotu, kterou můžete zkusit upéct, pokud budete mít chuť něco kuchtit nebo vás začne honit mlsná. :) Já tento koláč pekla minulý týden. Měla jsem v sobotu strašnou chuť aspoň na chvíli ovládnout kuchyň a vyzkoušet něco nového. Všechny naše osvědčené recepty mi najednou přišly strašně nudné a všední, a tak jsem začala prohlížet různé foodblogy, co jsem zrovna našla a hledala něco, co by mě zaujalo a zároveň to nebylo až tak náročné na suroviny. Z několika vybraných adeptů zvítězil tento. Mimo toho, že jsem našla další skvělý recept, našla jsem i další skvělý foodblog. Poslední dobou jsem čtením foodblogů skoro posedlá! Tolik dobrot, co tam najdete...Mít neomezený rozpočet a spoustu volného času, tak týden nevylezu k kuchyně...:D


Ale zpět k receptu. Psát vám ho sem nebudu, celý recept i s postupem najdete v odkazu výše. Tady je
jen pár mých postřehů z pečení:

  • nemám formu na koláč, ale v pohodě se to dalo zvládnou i s klasickou dortovou, já ji mám z IKEY (vím, že se to nemá skloňovat, ale když mě to pak přijde strašně divné...:D ), okraje jsem udělala cca 5 cm vysoké a bylo to tak akorát.
  • těsto jsem spíš než vyválela, tak rovnou vmačkala do formy, respektive trochu jsem ho rozválela, ale pak jsem to stejně doladila pomocí prstů, hlavně ty okraje
  • po smíchání všech surovin na krém se vám může zdát, že se vám to máslo zdrclo, ale nebojte, až se to pořádně zahřeje, všechno se krásně rozpustí a krém bude úplně hladký
  • poté co jsem na základ nalila krém, oddělala jsem bok formy a s tím sněhem jsem to pak pekla bez něj (pro lepší manipulaci jsem celý koláč i s tou spodní částí formy přendala na plech)
  • a poslední poznámka, která ale bude dost individuální... v původním receptu to stačí péct s tou sněhovou čepičkou deset minut, já to ale pekla minimálně 20, možná i víc... to si musí každý pohlídat sám, hold každý mám jinou troubu, v receptu máte napsané, jak poznáte, že je to hotové. (Nemyslete si, že se vám ten sníh opravdu ani nepohne...alespoň mně se pořád trošku hýbal, ale jsem si skoro stoprocentně jistá, že upečené to bylo tak akorát...to musíte prostě sami vyzkoušet a vychytat. ;)

upečený základ+krém



Tak na závěr bych asi měla napsat své dojmy, že ano...:D Mám-li to vyjádřit jedním slovem, tenhle koláč je prostě ÚŽASNÝ! Není vůbec přeslazený, naopak je příjemně kyselý a tím pádem lehce osvěžující. Je to rozhodně dobrá změna oproti klasickým sladkým dezertům. Né, že by nebyl vůbec sladký, to ne, ale všechny chutě mi přijdou skvěle vyvážené. Skvělý byl jak čerstvý, kdy krém nebyl ještě úplně ztuhlý, tak pak vychlazený z ledničky.

Všem ostatním, včetně návštěvy, taky moc chutnal, takže vám ho můžu s naprosto čistým svědomím doporučit, věřím, že nebudete zklamaní. :)

Znáte tento francouzský koláč nebo byl pro vás stejně jako pro mě doposud neznámý?
Vyzkoušíte ho? Pokud ano, určitě mi dejte vědět, jak vám chutnal! :)

Krásnou sobotu!

Žádné komentáře:

Okomentovat